Arhiva članaka

Katolička društvena mreža!

Registriraj se i nestat će reklame.

Arhiva članaka
Na nedjelju koja neposredno prethodi Božiću slušat ćemo evanđelje o naviještenju Isusova rođenja. Jasno je da se naviještenje nije dogodilo nekoliko dana prije Božića. Liturgija se ne brine o kronologiji, no tim prizorom koji je zapravo prijeko potreban za dobro prihvaćanje božićnog otajstva, namjerava osvijetliti iščekivanje Božića.
21.12.2020.
 
Ove godine, u sadašnjim prilikama zbog pandemije covida-19, produljit će se razdoblje za dobivanje potpunog oprosta za sve vjerne mrtve tijekom studenog, s prilagodbom uvjeta i pobožnosti, da vjernici budu zaštićeni, stoji u Dekretu Apostolske pokorničarne.
26.10.2020.
 
Ljeto i odmori bliže se kraju te s početkom nove školske godine dolaze i nove zadaće, pa je dobro upitati se s kakvim duhovnim kapitalom krećemo u novo razdoblje našeg života – poručio je požeški biskup Antun Škvorčević, predvodeći jučer, 30. kolovoza, na 22. nedjelju kroz godinu, euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Lovre u Požegi.
31.08.2020.
 
Peru je, nakon Brazila, druga zemlja po broju zaraženih u Latinskoj Americi. Od ožujka je zabilježeno više od 240.000 zaraženih, gotovo 130.000 izliječenih i više od 7000 preminulih od bolesti COVID-19. Crkve su još uvijek zatvorene za vjernike. Nakon popuštanja restriktivnih mjera, koje je započelo 31. svibnja, lokalnom je stanovništvu dopušteno izići iz svoga doma na nekoliko sati. Najviše je pogođeno područje glavnog grada Lime, gdje se nalazi više od polovice slučajeva, među ostalim, zbog velike gustoće stanovništva i izraženog siromaštva.
21.06.2020.
 
Liturgija sutrašnje nedjelje prikazuje nam evanđelje koje je mnogo pomoglo mučenicima. To je evanđelje koje zapravo priprema podnošenje mučeništva velikom hrabrošću, neustrašivošću i vjernošću. Isus kaže svojim učenicima: „Ne bojte se ljudi. Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti“. Mučeništvo ubija tijelo, ali daje da živi duša. Međutim, grijeh ubija dušu.
21.06.2020.
 
Niste zaboravljeni. Istaknuo je papa Franjo u videoporuci upućenoj svima koji rade na moru kako bi ljudima osigurali hranu, a koji spadaju u kategoriju ljudi koji su zbog pandemije koronavirusa dugo morali živjeti na brodu, ne silazeći na kopno. Riječ je o poruci utjehe i ohrabrenja, pozornosti i blizine
21.06.2020.
 
Pastiri su most između naroda, kojemu pripadaju, i Boga kojemu pripadaju po pozivu – istaknuo je papa Franjo na općoj audijenciji, na kojoj je govorio o Mojsiju koji ne prodaje svoj narod nego posreduje za njega
21.06.2020.
 
Sveta Stolica ističe da je rasna diskriminacija u svim svojim oblicima apsolutno neprihvatljiva – rekao je stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, nadbiskup Ivan Jurkovič, na 43. zasjedanju Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda o pitanjima trenutnoga kršenja ljudskih prava, rasizmu, grubosti policije i nasilju nad mirnim prosvjedima. Nadbiskup je potaknuo sve države da priznaju, štite i promiču temeljna ljudska prava svake osobe.
21.06.2020.
 
Sjetimo se da žena u sebi nosi zaštitu života, zajedništvo sa svime, brigu za sve – napisao je papa Franjo u tweet poruci posvećenoj Međunarodnom danu iskorjenjivanja spolnoga nasilja u sukobima. Po tomu kako se odnosimo prema ženskom tijelu, shvaćamo našu razinu čovječnosti, napisao je Papa
21.06.2020.
 
Papa Franjo povjerio je tu službu dr. Fabiju Gasperiniju, laiku s dugom karijerom u financijskom sektoru, posebice na području savjetovanja i revizije
17.06.2020.