Sveta Emerencijana

Katolička društvena mreža!

Registriraj se i nestat će reklame.

Opis događaja

Sveta Emerencijana

Sv. Emerencijana bila je mučenica i najbolja prijateljica Sv. Agneze (Janje). Rođena je u Rimu, u 3. st. Bilo je to Dioklecijanovo doba i vrijeme strašnih napada na kršćane diljem Rimskog carstva.

Danas slavimo u nas malo poznatu sveticu, rimsku mučenicu svetu Emerencijanu, za koju kažu da su je kamenovali na smrt, našavši je da se moli na grobu svete Agneze, za koju neki izvori tvrde da joj je bila posestrima. Kult joj je 1969. reformom kalendara ograničen na lokalnu razinu.

Prema izvješću o muci Sv. Agneze, Emerencijana, mlada djevojka, bila je prisutna na pogrebu Sv. Agneze. Za vrijeme sprovoda rimski su pogani organizirali napad na kršćane koji su htjeli dostojno pokopati Sv. Agnezu. U metežu su se mnogi razbježali kako bi spasili živote, ali je Emerencijana ostala i suočila se s napadačima.

Tim je svjedočenjem potvrdila da je kršćanka te prijateljica Sv. Janje. Pogani su je tada kamenovali do smrti.

Njezine relikvije otkrivene su zajedno sa relikvijama Svete Agneze na drevnoj cesti Via Nomentana. Papa Pavao V. naredio je pravljenje srebrnog kovčega, u kojeg su premještena tijela obiju svetica te se danas se nalaze u rimskoj bazilici Sv. Agneze. Svetoj Emerencijani posvećene su mnoge crkve, oltari i župe u Italiji i svijetu.

Sveta Emerencijana rimska je mučenica, koja je živjela negdje početkom 4. stoljeća. Prema legendi o svetoj Agnezi, Emerencijana joj je bila posestrima. Prema istim izvorima, njena majka bila je dadilja svete Agneze. Nekoliko dana nakon Agnezine smrti, Emerencijana je, još kao katekumenka, otišla moliti na njezin grob. Tamo su je napali pogani. Spomendan joj je na današnji dan. U ikonografiji je prikazuju kao mladu djevojku s kamenjem u krilu i ljiljanima u rukama ili kako je kamenuju. Grob joj je u rimskoj crkvi Svete Agneze izvan zidina, a ima i oltar u Agnezinoj crkvi na rimskom trgu Navona.

Podijelite da i drugi pročitaju
 
Više o ovoj temi
Fotografije
Komentari
Poredaj prema: 
Po stranici:
 
  • Budi prvi koji će komentirati
Informacije
Započinje23.01.2023 00:00
Završava23.01.2023 23:59
Sviđa li vam se članak?
1 sviđa mi se
Koja je vaša reakcija?