Sveti Hijacint

Katolička društvena mreža!

Registriraj se i nestat će reklame.

Opis događaja

Rođen oko 1185. godine u Kamienu, u Šleskoj, u plemićkoj obitelji. Isprva je bio kanonik te se kasnije pridružuje dominikancima. Novicijat je svršio u Bologni. Sv. Dominik ga je poslao na misijsko putovanje u slavenske zemlje. Uoči blagdana Svih svetih 1222. godine, dolazi u Poljsku. 1228. je bio izabran za zastupnika za generalni kapitul dominikanskog reda u Parizu.

Najprije je bio krakovski kanonik, a na putu u Italiju upoznaje se s tada novim dominikanskim redom te mu se kao prvi Poljak uskoro i pridružuje. Poslije novicijata u Bologni, sveti ga Dominik šalje natrag u Poljsku.

Dominik mu je povjerio i širenje dominikanskog reda u Poljskoj i propovijedanje Evanđelja u poganskoj Pruskoj. Nakon početnog zadržavanja u Koruškoj, Hijacint s još jednim drugom konačno stiže u Krakow uoči svetkovine Sviju svetih 1222. godine. Ondje ih mjesni biskup srdačno prima i daje im drvenu crkvicu.

Braća uskoro počinju zidati veću crkvu i uz nju dominikanski samostan. Uskoro im se pridružuje velik broj mladića, te braća uskoro osnivaju još pet samostana u Poljskoj i Češkoj. Hijacint je poslan za poglavara u novoosnovani samostan u Gdanjsku na granici s Pruskom. Sudjelovao je i kao delegat na generalnom kapitulu dominikanaca u Parizu. Iz Pariza odlazi u Krakow, pa u Gdanjsk i napokon u misiju u Kijev. Ondje je trebao biti na pastoralnoj pomoći katolicima i raditi na sjedinjenju pravoslavnih s Katoličkom Crkvom. Sa subraćom je postigao veliki uspjeh, ali ih je kijevski knez protjerao iz grada.

Hijacint se vratio u Gdanjsk, odakle odlazi kao duhovnik u križarsku vojnu protiv Prusa. Iz vojne se, star i iscrpljen, vraća u Krakow u kojemu umire 1257. godine. Za njegova su mu života pripisivali mnoga čuda, primjerice da je jednim plaštem premostio rijeku kako bi on i braća koja su nosili Presveto i kip Blažene Djevice Marije mogli prijeći po suhom.

S ciljem sjedinjenja nekih pravoslavnih kršćana s Katoličkom crkvom, uz pratnju svojih kolega, otputovao je u Kijev i ondje se nastanio i to uz crkvu Svete Marije. Od tamo ih je ubrzo protjerao kijevski knez Vladimir Ruriković. Zajedno se vraćaju u Poljsku te im je tamo bila povjerena pastoralna briga za vojnike križare koji su išli u rat protiv Pruske. Svetoga Hijacinta, prema pisanim dokumentima se spominje u Marienwerderu 1236., a godine 1238. u Gnieznu. Još je neko vrijeme djelovao u samostanu u Krakovu te umro 1257.

Hijacint je kanoniziran 17. travnja 1594. od pape Klementa VIII., a njegov spomen dan slavi 17. kolovoza. 1686. papa Inocent XI. nazvao ga je zaštitnikom Litve.

Podijelite da i drugi pročitaju
 
Više o ovoj temi
Fotografije
Komentari
Poredaj prema: 
Po stranici:
 
  • Budi prvi koji će komentirati
Informacije
Započinje17.08.2022 00:00
Završava17.08.2022 23:59
Sviđa li vam se članak?
1 sviđa mi se
Koja je vaša reakcija?