Sveti Hilarije iz Poitiersa

Kršćanska društvena mreža!

Registriraj se ili Prijavi preko Facebooka
i nestat će reklame.

Opis događaja

Sveti Hilarije iz Poitiersa

Biskup i crkveni naučitelj, borac protiv arijevske hereze.

Današnji sveti zaštitnik je Hilarije, biskup Poitiersa, starokršćanski teolog i crkveni naučitelj. Rodio se oko godine 300. u galskom naselju Pictaviumu, današnjem Poitiersu, gradu na zapadu središnje Francuske.

Hilarije je rođen u uglednoj poganskoj obitelji u gradu Poitiersu u današnjoj Francuskoj. Čini se da nije stekao formalno obrazovanje, nego se obrazovao sam. Nije se pronašao u poganskoj filozofiji, stoga se posvetio izučavanju Svetoga pisma, te se uskoro s cijelom svojom obitelji dao krstiti. Uskoro postaje i biskupom Poitiersa. Sudjelovao je na saboru u Milanu 355. koji je sazvao car Konstancije, na kojemu je od zapadnih biskupa zahtjevao da osude sv. Atanazija i da prionu uz arijanski nauk. Hilarije se tome najodlučnije usprotivio, te je zbog toga morao poći u progonstvo u Malu Aziju. Za vrijeme progonstva nije sjedio besposlen, nego se dao na učenje grčkog jezika i na potanko upoznavanje arijanizma.  Arijanci su kod cara isposlovali da Hilarija vrati natrag u Galiju. Putem kroz Italiju pozdravljali su ga kao branitelja pravovjerja. Sazvao je narodni sabor u Parizu 361. na kojem je najodlučnije branio Nicejski sabor i njegove odluke. Umro je 367. godine. Nazivali su ga Atanazijem Zapada, jer je na Zapadu odigrao sličnu ulogu kao i Atanazije na Istoku, te mnogi crkveni povjesničari smatraju da je Hilarije najzaslužniji što je Zapad ostao pravovjeran i što se uspješno odupro arijanskoj herezi. Zbog svega toga Crkva je Hilarija 1851. godine proglasila i svojim naučiteljem, odavši mu i na taj način priznanje za čvrstoću i žar u obrani pravovjerja.

Podijelite da i drugi pročitaju
 
Više o ovoj temi
Fotografije
Komentari
Poredaj prema: 
Po stranici:
 
  • Budi prvi koji će komentirati
Informacije
Klaudija
"Ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu dva su krila istih vrata koja se otvaraju i zatvaraju samo zajedno." Soren Kierkegaard
Započinje13.01.2021 00:00
Završava13.01.2021 23:59
Sviđa li vam se članak?
1 sviđa mi se
Koja je vaša reakcija?