• 193
 • Više

Devetnica svetoj Maloj Tereziji

Zahvalna molitva Tereziji od Djeteta Isusa za primljenu milost

S dubokom zahvalnošću evo me opet pred tobom, velika moja zagovornice, slavna sv. Terezijo. Uslišala si me i za to osjećam dužnost da ti od srca zahvalim. Ali hoćeš li biti zadovoljna ako ti samo kažem “hvala”? O, ne! Ti si na me bacila jednu svoju ružu da me pridobiješ i približiš Isusu. Ovo je bila tvoja namjera kada si tražila od Isusa milost za mene. Zato se predajem dragomu Spasitelju, danas poklanjam Isusu sva svoja djela, sve riječi i sve svoje misli. Nastojat ću vjerno ispunjavati sve Božje zapovijedi, strpljivo podnositi sve slabosti svojega bližnjeg i činiti mu dobro, gdje god mi bude moguće; molit ću i za obraćenje grešnika, kao i za oslobođenje duša iz čistilišta.

Ovo su moje odluke. A ti, draga sv. Terezijo, ne zaboravi na moju slabost. Ti me krijepi, prosvjetljuj i vodi da ustrajem do konca pa da se i ja jednom radujem s tobom u raju. Amen.

Odgovori (13)
  • Devetnica svetoj Maloj Tereziji

   Sveta Mala Terezija obećala je da će život u nebu provoditi čineći dobro zemlji. Stoga joj se mnogi obraćaju za nebeski zagovor i bivaju uslišani. Devetnicu možemo moliti od 22. - 30. rujna, uoči blagdana svete Male Terezije, i kad god imamo potrebu za molitvom.

   • U Ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen!

    Pripravna molitva:

    Sveta Terezijo od Djeteta Isusa, znadem da te je Bog obdario izvanrednim milostima, a osobito velikom ljubavlju prema Djetetu Isusu. Ova te je ljubav ponukala da se prikažeš kao žrtva paljenica i da postaneš mučenicom Božje ljubavi. A sve je ovo samo iz želje da Isusa obraduješ i da obratiš što više duša koje će ga navijeke ljubiti.

    Ova me tvoja želja ispunja pouzdanjem i nuka da se u svakoj – bilo duševnoj, bilo tjelesnoj – potrebi utječem tvojemu moćnom zagovoru. Znam da ćeš ti učiniti sve i uslišati svaku moju molbu ako je to na veću slavu Božju i na spas moje duše. Učinit ćeš to još radije jer znadeš da ćeš me time obvezati da uzljubim dragoga Isusa.

    S čvrstim pouzdanjem u tvoju pomoć dolazim, evo, pred tebe da te s ovom devetnicom zamolim za… (reci svoju nakanu).

    Nemoj, slavna Božja ugodnice, da me nada izda, nego osvoji moju dušu za Isusa iskazom svoje djelotvorne ljubavi.

    • Prvi dan

     Već kao dijete sva se njemu posvetila. Neću – govorila je – da mi stvorenja oduzmu ni trunku moje ljubavi. Hoću da se sva predam Isusu jer on je savršena sreća, pa i onda kada izgleda da nije prisutan.

     Što će mi sve stvorene ljepote? O, kako mi se čini veliko moje srce kada ga uspoređujem s dobrima ovoga svijeta! Sva ona skupljena u jedno ne mogu zadovoljiti moje srce. No kada pomislim na Isusa, o, kako je tada sitno i maleno moje srce! On ga ne samo ispunjava, već mu pruža beskrajno more ljubavi da u nj zaroni.

     Potpuna ljubav

     Iako jošte vrlo mala,

     ja svu sam sebe Bogu dala.

     Razmatranje

     Promisli, bogoljubna dušo, kolikom je ljubavi sv. Terezija ljubila dragoga Isusa. Izvan njega nije mogla naći nikakva zadovoljstva.

     Molitva

     O, serafine potpune ljubavi, slavna sv. Terezijo! Kako je moja ljubav slaba u usporedbi s tvojom! Ti svu sreću nalaziš u jedinomu Isusu, a ja je tražim u novim, u prolaznim i u nesigurnim dobrima ovoga svijeta. Moje je srce zemaljsko i osjetne ga stvari privlače, zato i jest uvijek tužno i nezadovoljno.

     No sada, slavna svetice, isprosi mi milost za koju te vruće molim da mi ona bude povodom da Isusa uzljubim. Daj mi također da uvidim kako su ništavna i samo prividna sva zemaljska dobra kada se njima ne služimo da proslavimo njihova Stvoritelja. Daj, mila svetice, da se posvema obratim svojemu Bogu da njega svuda tražim i nalazim. Zemaljska dobra neka mi budu samo sredstvo da uzdržim život i služim svojemu Bogu, da ga ljubim onom ljubavlju kojom ga i ti ljubiš u lijepome raju. Amen.

     (Oče naš – Zdravo, Marijo – Slava Ocu)

     Moli za nas, sv. Terezijo!

     Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

     Pomolimo se:

     Bože, daj nam, molimo te, da radujući se slavlju sv. Terezije, po njezinu primjeru zavolimo svet i krepostan život. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

     • Drugi dan

      Nježna ljubav

      Skrivena ću živjeti

      da mogu tebe utješiti.

      Razmatranje

      Pogledaj, bogoljubna dušo, koliko nježnosti krije u sebi ljubav sv. Terezije. Ona je sama opisuje ovim riječima: “Prava se ljubav pokazuje samo djelima. I ja ću poput djeteta baciti pred Isusa cvijeće, okružit ću njegovim mirisom kraljevsko mu prijestolje. Pjevat ću mu pjesmu ljubavi. Pjevat ću uvijek, makar morala ruže i među trnjem brati. Što bude trnje duže i oštrije, to će moja pjesma biti ljepša, a moj glas zvonkiji.”

      Molitva

      O, serafine nježne ljubavi, slavna sv. Terezijo! I ja želim poput tebe ljubiti Isusa najnježnijom ljubavi i pjevati mu pjesmu hvale i zanosa. No kako da mu pjevam kada me ubodi trnja tako jako bole i pale pa u svojoj slaboći odmah klonem i zanijemim! Zato mi ti, o, nježna svetice, dođi u pomoć: isprosi mi od dragoga Isusa milost za koju te ovom devetnicom molim da se tako moja bol barem malo ublaži. Moje je srce slabo. Tište ga mnoge nevolje, a osobito ova zbog koje se tebi utječem. Kada mi ti, sveta moja zaštitnice – potaknuta svojom nježnom ljubavi – pomogneš, kako se čvrsto i nadam, onda ću i ja u veselu zanosu zahvalnosti zajedno s tobom pjevati Isusu pjesmu zahvalnosti i ljubavi. Amen.

      (Oče naš – Zdravo, Marijo – Slava Ocu)

      Moli za nas, sv. Terezijo!

      Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

      Pomolimo se:

      Bože, daj nam, molimo te, da radujući se slavlju sv. Terezije, po njezinu primjeru zavolimo svet i krepostan život. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

      • Treći dan

       Darežljiva ljubav

       Ljubav se ne plaća nego ljubavlju.

       Razmatranje

       “Htjela bih”, piše sv. Terezija, “prosvjetljivati duše poput proroka i naučitelja. Htjela bih po svemu svijetu naviještati tvoje ime i zasaditi na nevjerničkomu tlu tvoj slavni križ. Ljubavi moja! Jedno mi misionarsko tlo ne bi bilo dovoljno. Htjela bih u isti čas propovijedati evanđelje u svim krajevima zemlje, i to ne samo nekoliko godina, nego od stvaranja svijeta do svršetka vjekova.”

       Molitva

       O, serafine najdarežljivije ljubavi, slavna sv. Terezijo, ti mi otkrivaš tako silnu svoju ljubav i nikakvih joj ne postavljaš granica. Mogu li ja dakle i manje sumnjati da se ne ćeš svim žarom svojega srca zauzeti za me kod premiloga Isusa? Kada je on udovoljavao i najneznatnijim – kako sama kažeš – tvojim djetinjastim željama, kako bi te mogao odbiti sada kada ga moliš za mali dar kojim hoćeš da ohrabriš moje srce protiv strasti, zlih sklonosti i grešnih prigoda? Kada dobijem što tražim, zahvalnost će me nukati da Isusa više ljubim i slavim.

       Istina je da Isus zaslužuje cjelovitu moju ljubav i bez posebnoga dara i posebne milosti jer sve što jesam i što imam njegov je dar i njegova milost, ali ipak dadne li majka svojemu djetetu najmanji dar, ono će još više zavoljeti svoju i inače dobru i darežljivu majku. I ja sam dijete, a ti, darežljiva Mala Terezijo, isprosi mi dar za koji te molim da me tako još jače privučeš k milomu i dragom Isusu. Amen.

       (Oče naš – Zdravo, Marijo – Slava Ocu)

       Moli za nas, sv. Terezijo!

       Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

       Pomolimo se:

       Bože, daj nam, molimo te, da radujući se slavlju sv. Terezije, po njezinu primjeru zavolimo svet i krepostan život. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

       • Četvrti dan

        Nesebična ljubav

        Sva je moja sreća u motrenju Boga.

        Razmatranje

        Promisli, bogoljubna dušo, kako je ljubav sv. Terezije bila nesebična. Ona piše na jednomu mjestu: “Nije mi namjera da si skujem krunu svetosti niti da si nakupim zasluga ili da steknem posebnih vrlina, već sva je moja želja da razveselim Gospoda mojega radeći oko spašavanja duša.”

        A kada su je prije smrti pitali bi li htjela steći zasluge, odgovorila je: “O, da, ali ne za sebe nego za druge i za potrebe cijele Crkve. Htjela bih napokon sipati ruže svima: pravednicima i grešnicima.”

        Molitva

        O, velika Božja ljubiteljice, slavna sv. Terezijo! Tvoja je jedina želja bila da razveseljuješ Isusa spašavajući mu duše. Zato hoćeš sipati ruže na sve koji se tebi utječu. Evo i mene pred tvojim nogama da te molim za pomoć u nevolji. Nije moguće da me ne ćeš uslišati. Istina, moja je duša zablaćena grijesima, a i nevrijedna je, ali čvrsto je moje pouzdanje u tvoju samilost jer velika je tvoja sklonost prema grešnicima. Što te dakle priječi da mi se odazoveš? Možda hoćeš da iskušaš moju vjeru i pouzdanje? No sjeti se moje slabosti. Ojačaj me i ne daj da malakšem! Amen.

        (Oče naš – Zdravo, Marijo – Slava Ocu)

        Moli za nas, sv. Terezijo!

        Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

        Pomolimo se:

        Bože, daj nam, molimo te, da radujući se slavlju sv. Terezije, po njezinu primjeru zavolimo svet i krepostan život. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

        • Peti dan

         Hrabra ljubav

         Mir je meni vječna borba,

         samo i jedino da duše spašavam.

         Razmatranje

         Sv. Terezija nije čeznula za mirom na ovome svijetu. Ona je ovako molila: “O, Isuse, iz ljubavi prema tebi borit ću se hrabro do konca života. Ti nisi htio da se ovdje na svijetu odmaraš pa daj da i ja radim po tvojemu primjeru, daj da se i ja uvijek borim za tvoju slavu. Molim te, ojačaj moju srčanost i oboružaj me za borbu!”

         Molitva

         Divim se, slavna svetice, tvojoj srčanosti i hrabrosti u borbi za slavu Isusovu. Doista si bila hrabra u Isusovu nasljedovanju. A ja? Ja ne osjećam dovoljno snage, a srce je moje tako strašljivo. Tko zna koliko je puta dragi Isus želio da mu učinim kakvu uslugu koja bi ga bila obradovala? No moja se duša tome nije odazvala. Ona je smatrala najsitniji rad velikim trudom, najmanji napor preteškom borbom. Kolika je stoga razlika između mene i tebe, junakinjo Božje ljubavi.

         Ti si osjećala najslađi mir u neumornoj borbi sa svijetom i zlim nagnućima, a ja i u svjetskim zabavama i slastima nalazim nemir i strah.

         Hoćeš li dopustiti, draga moja odvjetnice, da moja duša ostane i nadalje u tolikoj slabosti, a moje srce u tolikoj plahosti? O, ne, ti to ne ćeš dopustiti. Ti ćeš neumorno nastojati da mi dušu ohrabriš, a srce ojačaš. A čini mi se da ćeš to najlakše postići udijeliš li mi milost za koju te molim. Kada osjetim tvoju pomoć, tada znam da si ti uza me pa se ne bojim nikakva truda ni napora u nasljedovanju ljubavi dobroga Isusa. Amen.

         (Oče naš – Zdravo, Marijo – Slava Ocu)

         Moli za nas, sv. Terezijo!

         Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

         Pomolimo se:

         Bože, daj nam, molimo te, da radujući se slavlju sv. Terezije, po njezinu primjeru zavolimo svet i krepostan život. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

         • Šesti dan

          Obzirna ljubav

          Krist je ljubav moja,

          on mi je život vas.

          Razmatranje

          Pomisli, bogoljubna dušo, kolika i kako obzirna bijaše ljubav sv. Terezije prema Isusu. Sve je njezino nastojanje bilo u tome da Isusa ne ozlovolji, pa ni u najmanjoj stvari. Ne samo to. Toliko je bila obzirna prema Isusu da u nevoljama nije htjela od njega tražiti olakšanje iz straha da to ne bi bilo protiv njegove svete volje. Kada su je jednom prisilili da se u svojoj bolesti pomoli Bogu za svoje zdravlje, ona je to učinila, ali posredništvom Blažene Gospe.

          “Nisam se obratila Gospodu”, kasnije je izjavila, “jer ga želim pustiti da čini sa mnom što ga je volja, ali sam molila Bl. Djevicu Mariju, a to nipošto nije isto.”

          Molitva

          O, serafine najobzirnije ljubavi, slavna sv. Terezijo! O, kako si morala biti draga Isusu zbog te svoje ljubavi! Ona je bila posljedica velike i žarke tvoje ljubavi, kao i želje da budeš sva u Isusovoj vlasti. Mene naprotiv sili nevrijednost moja da budem obziran prema Isusu i ja se ne usuđujem izravno joj se obratiti za milost, što je trebam, već se za to utječem tebi, velika i moćna moja zagovornice, pa ti u zgodan čas prikaži moje molbe dragome Spasitelju. Amen.

          (Oče naš – Zdravo, Marijo – Slava Ocu)

          Moli za nas, sv. Terezijo!

          Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

          Pomolimo se:

          Bože, daj nam, molimo te, da radujući se slavlju sv. Terezije, po njezinu primjeru zavolimo svet i krepostan život. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

          • Sedmi dan

           Ponizna ljubav

           Što sam niža, manja,

           to tvoje čelo življe sja.

           Razmatranje

           Sv. Terezija zna da je Isusu mila i da je on ljubi. Zna i to da će s ovoga svijeta poletjeti ravno u raj. Ukratko, ona zna da je svetica. A ipak sve ovo pripisuje samo Isusovoj dobroti, a o sebi je uvjerena da je slaba, nesavršena i bez ikakvih posebnih zasluga.

           “Vi znate, majko,” piše ona, “da sam uvijek željela postati svetom, ali kad god sam se uspoređivala sa svecima, vidjela sam kako je između njih i mene tolika razlika kolika je između brda kojemu se vrh gubi u oblacima i zrna pijeska što ga prolaznici neopaženo gaze nogama.”

           Molitva

           O, serafine ponizne ljubavi, slavna sv. Terezijo! Ti se priznaješ slabom i nesavršenom, ali priznaješ i to da si Isusu mila i draga, da te on ljubi od najranijega djetinjstva jer te je obdario izvanrednim milostima. Pogledaj zato na moju dušu i smiluj joj se. Tȁ ona je kudikamo slabija i nesavršenija od tvoje. Pomozi mi, draga svetice, u mojim potrebama i voljama, a osobito u ovoj za koju te vruće molim.

           Ako pak premili Isus hoće prema svojim premudrim i presvetim nakanama da i nadalje trpim, neka se vrši njegova volja, ali ti mi svakako isprosi snage da mogu sve podnositi i u svemu vršiti njegovu svetu volju. Amen.

           (Oče naš – Zdravo, Marijo – Slava Ocu)

           Moli za nas, sv. Terezijo!

           Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

           Pomolimo se:

           Bože, daj nam, molimo te, da radujući se slavlju sv. Terezije, po njezinu primjeru zavolimo svet i krepostan život. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

           • Osmi dan

            Pouzdana ljubav

            U miru čekam slavu

            kojoj stan je onaj svijet.

            Razmatranje

            Sveta je Terezija u svojoj poniznosti bila uvjerena da nije kod Boga stekla nikakvih zasluga, a ipak se nije nimalo bojala stupiti pred Božji sud. Bila je puna pouzdanja u Isusovu ljubav. Ona svoje pouzdanje ovako očituje: “Na kraju mojega života stat ću pred tebe praznih ruku. Ne ću te moliti, Gospode, da pogledaš na moja djela ni da ih brojiš, jer sva su naša djela pred tobom malena. Posve ću se predati tvojoj pravednosti i od tvoje ljubavi tražit ću tebe samoga.”

            Molitva

            O, serafine ljubavi, slavna Terezijo! Ako ti govoriš da ćeš praznih ruku stupiti pred lice Božje, ti koja si sav svoj život darovala Isusu i svakom mu kretnjom htjela ugoditi, što da kažem ja, nevoljni stvor? Ja i ne pomišljam da učinim nešto ugodna Isusu, nego vazda i svuda tražim samo sebe. No tvoje pouzdanje u neizmjernu Isusovu ljubav hrabri i mene i ulijeva mi nadu da će mi Isus biti blag i milostiv samo ako mu se i ja sasvim predam.

            Daj, o, draga sv. Terezijo, da postignem milost za koju te molim pa da tako ojačam svoje pouzdanje u svemoćnu Isusovu ljubav. Amen.

            (Oče naš – Zdravo, Marijo – Slava Ocu)

            Moli za nas, sv. Terezijo!

            Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

            Pomolimo se:

            Bože, daj nam, molimo te, da radujući se slavlju sv. Terezije, po njezinu primjeru zavolimo svet i krepostan život. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

            • Deveti dan

             Ljubav prema bližnjemu

             Svakomu, koji od tebe što traži podaj, a kada uzme tvoje, ne traži, natrag.

             Razmatranje

             Promisli, bogoljubna dušo, kako se ljubav sv. Terezije prema Isusu razlijeva i na bližnjega. “Sada znam”, piše ona, “prava je ljubav prema bližnjemu u tome da podnosim sve njegove pogreške, da se ne čudimo njegovim slaboćama i da se poboljšamo po njegovim pa i najmanjim krepostima. A pogotovo sam naučila da ljubav ne smije biti zatvorena u dnu srca. Nitko, naime, ne užiže svjetiljku, veli Isus, da je stavi pod posudu, već je stavlja na svijećnjak da svijetli svima koji su u kući. Čini mi se da je ovo svjetlo ljubav koja treba svijetliti ne samo onima koji su mi najdraži, nego svima koji su u kući.”

             Molitva

             O, serafine ljubavi prema bližnjemu, slavna sv. Terezijo! Kada pomislim na tvoju veliku ljubav prema bližnjemu, čvrsto vjerujem da i mene ljubiš. A što je kadra učiniti ljubav? Ona je pripravna na sve i ne će da ostane u sebi. Mogu li dakle i na čas posumnjati da se ti ne ćeš i za me zauzeti kod miloga Isusa i isprositi mi milost koja mi je toliko potrebna? Sam te je Isus učio da dadneš svakome ono što od tebe traži. A ti znaš da će on u svemu tebi ugoditi. Ako ovo što tražim nije na štetu moje duše, ti mi to ne ćeš uskratiti.

             Draga mala svetice, pomozi mi i ne ostavi me nikada! Amen.

             (Oče naš – Zdravo, Marijo – Slava Ocu)

             Moli za nas, sv. Terezijo!

             Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

             Pomolimo se:

             Bože, daj nam, molimo te, da radujući se slavlju sv. Terezije, po njezinu primjeru zavolimo svet i krepostan život. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

             • Zahvalna molitva Tereziji od Djeteta Isusa za primljenu milost

              S dubokom zahvalnošću evo me opet pred tobom, velika moja zagovornice, slavna sv. Terezijo. Uslišala si me i za to osjećam dužnost da ti od srca zahvalim. Ali hoćeš li biti zadovoljna ako ti samo kažem “hvala”? O, ne! Ti si na me bacila jednu svoju ružu da me pridobiješ i približiš Isusu. Ovo je bila tvoja namjera kada si tražila od Isusa milost za mene. Zato se predajem dragomu Spasitelju, danas poklanjam Isusu sva svoja djela, sve riječi i sve svoje misli. Nastojat ću vjerno ispunjavati sve Božje zapovijedi, strpljivo podnositi sve slabosti svojega bližnjeg i činiti mu dobro, gdje god mi bude moguće; molit ću i za obraćenje grešnika, kao i za oslobođenje duša iz čistilišta.

              Ovo su moje odluke. A ti, draga sv. Terezijo, ne zaboravi na moju slabost. Ti me krijepi, prosvjetljuj i vodi da ustrajem do konca pa da se i ja jednom radujem s tobom u raju. Amen.

               Prijavite se ili registrirajte da biste komentirali.