Sveta Monika

  • _bx_events_menu_item_title_sm_members
  • _bx_events_menu_item_title_sm_subscribers
  • 443 pregleda
  • Sinkronizacija s kalendarom
  • Više

- Tagaste, 331. - Ostia, 387., kršćanska svetica, majka je znamenitog kršćanskog teologa sv. Augustina. Resila ju je silna jakost duha, oštroumnost i profinjena osjećajnost. Zaštitnica je majki, obitelji i udovica.

Sveta Monika majka je znamenitog kršćanskog teologa sv. Augustina, koji je upravo zahvaljujući njoj prihvatio kršćanstvo, postao milanskim biskupom, a kasnije iscrpno opisao njen život i kršćanske vrline u Ispovijestima. Rodila se u Tagasti, u odličnoj kršćanskoj obitelji iz koje je baštinila dobar odgoj i ljubav prema mudrosti. Pa ipak, unatoč dobrome odgoju, kako je kasnije priznala sinu Augustinu, Monika se kao mlada djevojka odala piću. Kad su je roditelji slali u podrum po vino, ona je iz neke djevojačke obijesti ispijala požudno pune čaše vina. To je trajalo sve dotle dok je stara sluškinja u prepirci s njome nije nazvala “pijanicom”. Ta ju je pogrdna riječ tako duboko dirnula u srce da se od toga časa zauvijek oslobodila te svoje mane. 

Udala se za maloposjednika Patricija, dobrog i osjećajnog čovjeka, ali temperamentnog Afrikanca koji je nije poštedio bračne nevjere. Kao kršćanka nastojala ga je obratiti Kristu, govorila mu je o Njemu više životom nego riječima, strpljivo podnašajući njegove ispade srdžbe i njegove nevjernosti. Taj jezik strpljive ljubavi, ta mudrost u strpljivu nošenju križa, nije mogla ne djelovati na njezina muža pa se on javio za katekumena, a na smrtnoj je postelji primio kupelj preporođenja postavši po krštenju kršćanin. Bilo je to prvo veliko životno djelo, te velike žene, u kojem je vjerno surađivala s Božjom milošću i nadahnućima.

U svojoj 22. godini, 13. studenog 354. godine, Monika je rodila Augustina, sina prvijenca koga će još jedanput roditi, kad ga molitvom, suzama i riječima bude dovela do obraćenja i krštenja. Sveta je majka punih 16 godina ustrajala u molitvama, suzama i trpljenjima za svoga sina. Osim njega, rodila je još jednoga sina, po imenu Navigije, i jednu kćer, kojoj je ime nepoznato. Svima im je dala dubok kršćanski odgoj, no unatoč tome, Augustin je krenuo putem strasti i grijeha. No i tada je, ipak, zahvaljujući majčinu odgoju, sačuvao ljubav prema Isusovu imenu, vjeru u Providnost, sigurnost u postojanje vječnoga života. Za kćer znamo da se udala, postala udovica, a onda sve do smrti bila poglavarica jednog ženskog samostana u Hiponu, gdje joj je brat Augustin bio biskup.

Naime, Moniki je u 40. godini umro muž, a nakon toga je započeo mukotrpni put molitve za Augustinovo obraćenje. Njezine suze i molitve nisu bile uzaludne. To je naslućivao i veliki milanski nadbiskup Ambrozije, koji je Moniki rekao da sin tolikih suza ne može propasti. I zaista, u povijesti Crkve Augustinova ispovijest vjerojatno je najpotresnija. A u 9. glavi toga Augustinova djela, koje i nosi naslov Ispovijesti, nalazi se jedan od najljepših opisa majke u književnosti.

Augustin je 24. travnja 387. godine primio sakrament krštenja. Majčine su se želje ispunile i ona kao da više nije imala za što živjeti. Umrla je 387. godine u Ostiji, gradu na ušću Tibera, gdje je sa sinom Augustinom čekala lađu za Afriku. Njezini se posmrtni ostaci čuvaju u Rimu, u crkvi sv. Augustina. Zagovornica je odlutalih od vjere, zaštitnica je majki, obitelji i udovica.

Molitva svetoj Moniki

Sveta Monika,

uzorna majko velikog Augustina,

ti si ustrajno usmjeravala svoga zabludjelog sina: ne teškim prijetnjama,

nego molitvenim vapajima u nebo.

Posreduj za sve majke našega vremena,

tako da znaju kako privući svoju djecu Bogu.

Nauči ih kako da ostanu bliske sa svojom djecom,

čak i sa sinovima i kćerima koji su se odmetnuli i nažalost zabludjeli.

Draga sv. Monika, koja si iskusila nevolje i kao supruga i kao majka,

mnoge su žalosti probole tvoje srce tijekom tvoga života.

Ipak, nisi očajavala ili izgubila vjeru.

S povjerenjem, upornošću i dubokom vjerom svakodnevno si molila za obraćenje svoga voljenog muža Patricija i ljubljenog sina Augustina.

Izmoli mi tu istu snagu, strpljenje i povjerenje u Gospodina.

Zagovaraj me, draga sv. Monika,

da Bog usliša moju molbu za (ovdje spomeni svoju nakanu)

i dadne mi milost da prihvatim Njegovu volju u svemu,

po Isusu Kristu, Gospodinu našemu.

Amen.

Devetnica svetoj Moniki

Podijelite da i drugi pročitaju
Dodaj novo...
 
 
Kalendar
Komentari (0)
Prijavite se ili registrirajte da biste komentirali.
Prazno