Sveti Rafael, moćni iscjelitelj za svakoga tko trenutno pati

Arkanđelovo ime na hebrejskom može se prevesti kao "Bog liječi", "Božanski iscjelitelj" ili "Lijek Božji".

Među trima arkanđelima koji se spominju u Bibliji, sv. Rafael je vjerojatno najmanje poznat. To je vjerojatno stoga što se on spominje samo u Starom zavjetu, dok su Gabrijel i Mihael nazočni i u Novom zavjetu. Tradicionalno se sv. Rafael spominje u kalendaru 24. listopada, iako se slavi i zajedno s ostalim arkanđelima 29. rujna.

U Knjizi o Tobiji prikazuje se kao iscjelitelj uma, tijela i duha. Prvi dio biblijske knjige pripovijeda o životu Tobita, pravednog Židova koji je na sebe preuzeo pokop mrtvih čak i kada su to zabranili njegovi asirski otmičari. Tobit je oslijepio nakon što mu je ptičji izmet pao u oči. Sljepilo je trajalo nekoliko godina i poslalo je Tobita u duboku tjeskobu, stvarajući u njemu želju za smrću.

U isto vrijeme postojala je žena po imenu Sara koju je mučio demon. Udavala se sedam puta, ali svaki put je demon ubio njezinog zaručnika prije prve bračne noći, prije nego što se brak mogao konzumirati. I ona je bila duboko depresivna i poželjela je smrt.

Sveti Rafael poslan je oboma. Ozdravio ih je prateći Tobitova sina Tobiju na putovanju kako bi pronašao posebnu vrstu riblje jetre s ljekovitim svojstvima. Rafael je bio prerušen u Tobijinog vodiča, a u ovoj tradiciji često ga zazivaju hodočasnici.

Rafael i Tobija

Na povratku kući, Rafael i Tobija svratili su u dom Tobitovih rođaka - Sarinih roditelja. Tobija i Sara su se zaljubili, a prve bračne noći Tobijin zalog čedne ljubavi, potaknut Rafaelovom anđeoskom moći, pobijedio je demona.

Vraćajući se sa svojom nevjestom kući, Tobija je Tobitu položio riblju jetru na oči i njegovo sljepilo je izliječeno. Na svadbenu gozbu Tobije i Sare obitelj se zahvalila Rafaelu koji se tek tada otkrio kao arđanđeo.

Riječ Rafael na hebrejskom može se prevesti kao “Bog liječi”, “Božanski iscjelitelj” ili “Lijek Božji”. Njegova anđeoska misija na zemlji je iscjeljivanje, što je jako važno za one koji na bilo koji način pate.

Donosimo molitvu sv. Rafaelu za svaku moguću nakanu, a posebno se može moliti za one koji su trenutno bolesni, kao i za sve one koji trpe na duši, duhu i tijelu.

Slavni arkanđele Rafaelu, veliki kneže nebeskih dvora, ti si poznat po svojim darovima mudrosti i milosti. Ti si vođa svima koji su na putu, bilo na kopnu, bilo u zraku, bilo na moru, ti si utjeha potlačenih i utočiste grešnika. Molim te, pomozi mi u mojim potrebama i u svim patnjama mojeg života, kao što si nekoć pomogao Tobiji na njegovim putovanjima. Budući da si Božji iscjelitelj, ponizno te molim da iscijeliš sve bolesti moje duše, kao i one na mojem tijelu. Posebno te molim za… (ovdje spomeni svoju nakanu) te za milost čistoće, da mogu biti hram Duha Svetoga. Amen.
Podijelite da i drugi pročitaju
  • 649
  • Više
Komentari (0)
Prijavite se ili registrirajte da biste komentirali.