Apostolsko putovanje Njegove Svetosti Ivana Pavla II. u Hrvatsku - Sveta Misa u Osijeku

APOSTOLSKO PUTOVANJE NJEGOVE SVETOSTI IVANA PAVLA II. U HRVATSKU

PROPOVIJED IVANA PAVLA II

Sportska zračna luka Osijek/Čepin

Subota, 7. lipnja 2003

1. "Molim te da živiš dostojan života na koji si pozvan" (Ef 4,1). Sveti Pavao je ove riječi napisao Efežanima. Njegov nagovor, draga braćo i sestre, danas posebno aktualno odjekuje u našem saboru.

Ali što je poziv kršćanina ? Odgovor je zahtjevan, ali jasan: kršćanski je poziv svetost . To je poziv koji ima svoje korijene u krštenju i nanovo ga predlažu drugi sakramenti, a ponajprije euharistija.

Draga braćo i sestre đakovačke i srijemske biskupije, rimski biskup došao je danas među vas kako bi vas u ime Gospodinovo podsjetio da ste pozvani na svetost u svako doba života: u proljeće mladosti, u ljetu zrelosti, zatim u jesen i zimu starosti, i na kraju u času smrti, pa čak i iza smrti, u konačnom čišćenju unaprijed određenom Božjom milosrdnom ljubavlju.

2. Želim podsjetiti na ovu temeljnu istinu danas, dok zajedno s vama slavim svečani završetak druge sinode vaše mjesne Crkve, kojoj ste posvetili gotovo pet godina molitve i razmatranja na temu: "Ti si Krist , za nas i za sve muškarce i žene." Neka Sinoda donese obilne plodove za obnovu kršćanskog zalaganja u ovoj zemlji koja je čvrsto povezana s Petrovom Stolicom. Doista, danas, 7. lipnja, obljetnica je pisama koje je 879. godine papa Ivan VIII. uputio knezu Branimiru i biskupu Teodoziju, a kojima se obilježava značajan datum u vašoj povijesti

Srdačno pozdravljam Vašeg biskupa Marina Srakića i zahvaljujem mu na riječima dobrodošlice na početku ovog liturgijskog slavlja. Zajedno s njim pozdravljam vaše pomoćne biskupe i vašeg biskupa u miru Ćirila Kosa. S ljubavlju grlim biskupe i sve vjernike biskupija Zagrebačke crkvene pokrajine koja slavi stotu i pedesetu obljetnicu svoga utemeljenja. Moje misli idu i na hodočasnike koji su došli sa svojim pastorima iz Bosne i Hercegovine, iz Mađarske, iz Srbije i Crne Gore.

U ovom gradu Osijeku želim se prisjetiti kardinala Franje Šepera koji je ovdje rođen. Kao vjerni sluga Crkve, bio je moj cijenjeni suradnik kao prefekt Kongregacije za nauk vjere na početku moga pontifikata.

Pozdravljam našu braću i sestre koji s nama dijele vjeru u Isusa, Sina Božjega i jedinoga Spasitelja svijeta. Posebno pozdravljam mitropolita Jovana i ostale episkope Srpske pravoslavne crkve. Molim ih da prenesu Njegovom Blaženstvu Patrijarhu Pavlu moj bratski pozdrav u ljubavi Kristovoj. Pozdravljam i našu braću i sestre iz Zajednica rođenih u reformaciji .

Također upućujem srdačne pozdrave članovima Židovske zajednice i sljedbenicima islama . Na kraju, s poštovanjem pozdravljam civilne i vojne vlasti , kojima najsrdačnije zahvaljujem na angažmanu u pripremi ovog pastoralnog pohoda.

3. "Ja sam te odredio da ideš i rod donosiš i da rod tvoj ostane" (Iv 15,16). Kako ne biti zahvalni Bogu za jasniju svijest koju su u godinama nakon Drugoga vatikanskog sabora vjernici laici – muškarci i žene – stekli o krsnom dostojanstvu koje im pripada? Kristovi sljedbenici nikada ne mogu dovoljno razviti svijest o svom pravom identitetu. Ovo je zapravo model njihove misije.

Posljedično, postoje bitna pitanja na koja neprestano trebamo odgovarati: Što sam učinio sa svojim krštenjem i svojom potvrdom? Je li Krist doista središte mog života? Dajem li prostora molitvi tijekom dana? Živim li svoj život kao poziv i poslanje?

4. Na početku trećeg tisućljeća Bog poziva vjernike, a osobito laike , na obnovljeni misionarski zahvat . Misije nisu “nešto što se dodaje” kršćanskom pozivu. Doista, Koncil tvrdi da je kršćanski poziv po samoj svojoj naravi poziv na apostolat (usp. Apostolicam Actuositatem , 2).

Draga braćo i sestre, Crkva u Slavoniji i Srijemu vas treba ! Nakon teških vremena rata, koji je narodu ovoga kraja ostavio duboke rane koje još nisu posve zacijeljene, opredjeljenje za pomirenje, solidarnost i socijalnu pravdu zahtijeva hrabrost pojedinaca nadahnutih vjerom, otvorenih bratskoj ljubavi i zabrinuti za obranu dostojanstva ljudske osobe stvorene na sliku Božju.

Dragi vjernici laici, muškarci i žene, pozvani ste velikodušno preuzeti svoj dio odgovornosti za život crkvenih zajednica kojima pripadate. Imidž župa kao mjesta dobrodošlice i poslanja ovisi i o vama. Kao dionici Kristove svećeničke, proročke i kraljevske službe (usp. Lumen gentium , 34-36), obogaćeni darovima Duha Svetoga, možete dati svoj doprinos u područjima liturgije i kateheze, te u promicanju sv. misionarske i karitativne inicijative raznih vrsta. Niti jedan krštenik ne može ostati besposlen !

Nemojte se obeshrabriti pred složenim situacijama! Tražite u molitvi izvor svake snage za apostolat i crpite iz Evanđelja svjetlo koje će voditi vaše korake.

5. »Velik je Gospodin u svim djelima svojim«, naviješta Responzorijski psalam. Na letu za Osijek mogao sam se diviti ljepoti slavonske ravnice – poznate kao "žitnica Hrvatske" – i misli su mi se, naravno, usmjerile na poljske radnike , tako brojne u ovom kraju. Pozdravljam ih s posebnom ljubavlju.

Draga braćo i sestre, znam da je vaš život težak i da urod zemaljskih plodova ponekad nije dorastao teškom radu koji se od vas traži. Znam i da rad na farmi ima svoje ozbiljne poteškoće: izgubio je dio svoje vrijednosti, a mladi su već prije posljednjeg rata birali gradski život, zbog čega su mnoga sela ostala bez imalo stanovnika.

Pozivam vas da ne gubite povjerenje i da to imate na umu svojim ručnim radom – koji rječito podsjeća na biblijsku dužnost povjerenu čovjeku da „pokori” zemlju i da „vlada” nad vidljivim svijetom (usp. Post 1,28). ) – svakodnevno ste "suradnici" Boga Stvoritelja . Znajte da su vam Papa i Crkva blizu te, s velikim poštovanjem prema važnosti i dostojanstvu vašeg svakodnevnog rada, mole da poljoprivreda i poljodjelci, muškarci i žene, dobiju dužno priznanje u sveukupnom razvoju zajednice. (usp. Gaudium et Spes , 67; Laborem Exercens , 21).

6. Apostol Pavao nas je podsjetio da postoji "jedan Bog i Otac svih nas, koji je iznad svih i po svima i u svima" (Ef 4,6). On, Bog Otac, sve nas poziva na svetost i poslanje. Doživljavajući u potpunosti novost Uskrsa, kršćani mogu preobraziti svijet i izgraditi civilizaciju istine i ljubavi. Njemu, koji u slavi vlada u svakom vijeku, neka je hvala, slava i čast!

Preporučujem vas Mariji, Josipovoj zaručnici i Isusovoj Majci, koju iznimno štujete u svetištima Aljmaš i Voćin. Neka vam ona bude učiteljica i neka vam pribavi duh kontemplacije kakav je bio njezin u Nazaretu, hrabru snagu koju je pokazala na Kalvariji i misionarsku otvorenost Duhu koju je, zajedno s izvornom zajednicom, primila na Duhove. Neka vas sve Marija dovede Isusu!

  • 208
  • Više
 ·   ·  15 videa
  •  ·  17 prijatelja
  • 17 pratitelja
Komentari (0)
Prijavite se ili registrirajte da biste komentirali.