Stavka sažetka

Katolički čin kajanja:

O moj Bože,

od srca mi je žao što sam te uvrijedio,

i mrzim sve svoje grijehe,

jer strahujem od gubitka neba i boli pakla;

ali najviše zato što vrijeđaju tebe, Bože moj,

Koji si sav dobar i zaslužuješ svu moju ljubav.

Čvrsto odlučujem, uz pomoć tvoje milosti,

ispovjediti svoje grijehe, činiti pokoru

i popraviti svoj život.

Amen.

Kao osoba, vi ste manjkavi i vjerojatno ćete počiniti smrtni grijeh. Katolička crkva kaže da je jedini način da se uklone smrtni grijesi odlazak na sakrament pokore, inače poznat kao sakrament ispovijedi ili samo ispovijed. Dok ste u ispovjedaonici ili nedugo nakon toga, izgovorit ćete čin kajanja prije nego što vam svećenik podijeli odrješenje.

Evo što možete očekivati ​​ako niste navikli ići na ispovijed:

1. Čekajte u redu. Većina ispovjedaonica ima svjetlo za vrijeme otvaranja.

2. Kada se svjetlo upali zeleno, uđite u ispovjedaonicu. Obično postoje dva mjesta: mjesto za sjedenje gdje vas svećenik može vidjeti, mjesto za klečanje iza paravana gdje vas svećenik ne može vidjeti.

3. Započnite znakom križa.

4. Reci: “Blagoslovi me oče jer sam sagriješio. Prošlo je ____________ od moje posljednje ispovijedi.” U redu je ako ne znate točno. Pogodite “nekoliko mjeseci,” “nekoliko godina,” “ nikada nisam bio na ispovijedi, ” prihvatljivi su odgovori

5. U ovom trenutku recite svećeniku svoje grijehe u broju i vrsti. Ovo je neugodan dio, ali s vježbom postaje lakši. Svakako ispovjedite svoje smrtne grijehe. Laki grijesi se također mogu ispovjediti, ali to nije obavezno.

6. Reci svećeniku da su to sve tvoji grijesi. "Ovo su moji grijesi", obavit će posao.

7. Svećenik će vam zatim dati nekoliko savjeta i pokore.

8. Svećenik će vas tada zamoliti da izgovorite čin kajanja. Ne brinite ako ga niste potpuno zapamtili. U ispovjedaonici se obično nalaze molitvene kartice.

9. I to je to. Bit ćeš gotov. Kao pokornik, tada ćete napustiti ispovjedaonicu.

Ovo je vrlo kruto shvaćanje ispovijedi. Ovo nije jednako kod svih svećenika. S obzirom na to da će svaka ispovijed slijediti ovu opću skicu. Samo se valjajte s njim. Svećenik je slušao grijehe svake vrste u ispovjedaonici, uključujući i ubojstvo (oni idu u zatvore). Biti pomalo nespretan oko formata ispovijedi najmanji je od svih problema.

Zabluda o ispovijedi je da vam svećenik oprašta grijehe. Ovo nije istina. Samo Isus Krist može oprostiti grijehe i njegovom žrtvom mi smo spašeni. Zato na početku ispovijedi kažemo “blagoslovi nam” umjesto “oprosti nam”.

Pokora koju će svećenik dodijeliti razlikuje se od svećenika do svećenika i ovisit će o grijesima koje ste ispovjedili. Neki vam svećenici mogu dati blagu pokoru da učinite nešto lijepo. Drugi vas mogu natjerati da molite krunicu, molitvenu karticu ili devetnicu.

Trebalo bi često ići na ispovijed. Pogotovo nakon što ste počinili  smrtni grijeh . Čak i ako ne možete doći na ispovijed, recite čin kajanja nakon grijeha. Još ćeš biti spašen. Ali svejedno morate ići na ispovijed, osobito ako planirate pristupiti euharistiji na misi. Dva druga vremena za ispovijed su tijekom korizme i došašća. Ovo su vremena pokore i pripreme.

Neki čin kajanja alternativa. Onaj na vrhu prilično je standardan, ali postoje alternativne verzije koje biste mogli upotrijebiti.

Tradicionalni katolički čin kajanja

O moj Bože,

od srca mi je žao što sam te uvrijedio,

i gade mi se svi moji grijesi

zbog tvojih pravednih kazni,

ali najviše zato što vrijeđaju tebe, mog Boga,

koji si sav dobar i zaslužuje svu moju ljubav.

Čvrsto odlučujem uz pomoć Tvoje milosti

ne griješiti više i izbjegavati bliske prilike za grijeh.

Amen.

Alternativni neformalni katolički čin kajanja

Bože moj,

svim srcem se ispričavam za svoje grijehe.

Odabravši činiti zlo i propustivši učiniti dobro,

sagriješio sam protiv tebe koga bih trebao voljeti iznad svega.

Čvrsto namjeravam, uz tvoju pomoć,

činiti pokoru, ne griješiti više i izbjegavati sve što me navodi na grijeh.

Naš Spasitelj Isus Krist trpio je i umro za nas.

U njegovo ime, Bože moj, smiluj se.

Amen

Katolički čin kajanja nadahnut evanđeljem

Oče milosrđa, poput izgubljenog sina vraćam ti se i kažem: "Sagriješio sam protiv tebe i nisam više dostojan zvati se tvojim djetetom."

Isuse Kriste, Spasitelju svijeta, molim te s raskajanim razbojnikom kojemu si obećao raj: "Gospodine, sjeti me se u kraljevstvu svome."

Duše Sveti, vrelo ljubavi, s pouzdanjem te zazivam: "Očisti moje srce i pomozi mi da hodim kao dijete svjetla."

  • 1