Stavka sažetka

Ništa nije poboljšalo moj duhovni život kao svakodnevna molitva krunice. Počeo sam to raditi iz hira jer sam mislio da bih se trebao više moliti. U početku je to bio izazov i nešto s čime sam se borilo kao s teretom. Ali nakon nekoliko tjedana, zavolio sam to i kažem da je krunica postala nešto čemu se također veselim.

Krunica za pojačanu molitvu

Nisam dobar u molitvi. Šalio sam se da se često osjećam kao da ostavljam govornu poštu na koju nitko ne odgovara. Smatram da je molitva u slobodnom obliku obeshrabrujuća i, iskreno, jednostavno je ne shvaćam. Dobio sam savjet da "samo razgovaram s Bogom". I to je loš savjet i stvarno ne znam što znači. Nekima to možda odgovara, ali meni nikad nije imalo smisla. To je otežalo stvaranje svakodnevne molitvene navike.

Ovdje je krunica bila toliko vrijedna. Ne moram se plašiti ili "samo razgovarati s Bogom". Na taj način mogu pratiti krunicu, moliti i meditirati. To je razgovor s Bogom, ali na način koji odgovara mojim osjećajima. Ako ste se također borili da “samo razgovarate s Bogom,” toplo preporučujem da strukturirate svoje molitve i meditirate na ustaljene molitve.

Savjeti kako moliti krunicu svaki dan

Nakon što sam to činio nekoliko mjeseci, evo nekoliko mojih savjeta za svakodnevno moljenje krunice.

Povežite to s navikom

Gotovo uvijek izmolim krunicu prije spavanja. To je dio mog noćnog rituala. Nakon što operem zube, odem u svoju sobu i pomolim se.

Povežite krunicu s navikom koju već imate. Na taj način samo dodajete rutini umjesto da je stvarate. Mnogo je lakše dodati još jedan korak nečemu što već radite nego započeti nešto ispočetka. Ako imate dug put na posao, molite ili slušajte krunicu dok vozite. Dodajte krunicu svojoj jutarnjoj rutini. Postoje rituali u navikama koje svi imamo tijekom dana kojima možete dodati krunicu. Samo se pobrinite da ih imate 15-20 unutar navike. Ako ste ujutro uvijek u žurbi, nemojte dodati krunicu u tu rutinu. Svakako ga dodajte u rutinu koja može podnijeti dodatnih 15-20 minuta.

Nosite krunicu sa sobom

Nosite krunicu sa sobom ili koristite istu krunicu. Počeo sam moliti svoju dnevnu krunicu pomoću aplikacije na telefonu i to je bilo u redu za početak. Ali na kraju sam dobio fizičku krunicu i to je bilo puno bolje. Teško je to objasniti, ali nakon nekog vremena, gotovo ste razvili odnos s fizičkom krunicom koju koristite. Podsjeća vas na Krista i njegovu majku. Pruža određenu udobnost.

Toplo preporučam moliti krunicu koristeći fizičku krunicu. Sa zrncima u vama i riječima na vašim usnama i u vašem umu, krunica postaje jedinstveno iskustvo za cijelo tijelo. Ovo iskustvo cijelog tijela čini ga jedinstvenim dijelom vašeg dana. Ako molite krunicu s aplikacijom na telefonu, onda je to samo još jedna aplikacija koju koristite i nema smisla. Korištenje posebnog alata i to u određeno vrijeme daje mu značenje koje će pomoći u stvaranju trajne navike.

Istražite krunicu

Saznajte više o krunici! Ako s vremenom počnete s tom navikom, provodit ćete dosta vremena moleći krunicu. Naučite njezino porijeklo. Naučite više o Zdravo Marijo. Krunica sažima velik dio katoličke vjere. Tako ćeš, istražujući Krunicu, zapravo katehizirati sam sebe. To je jedna od nevjerojatnih stvari vezanih uz krunicu. To nije samo alat za molitvu, nego alat za katehezu.

Što više učite o krunici, to ćete više ulagati u vlastiti mir.

Zapamti krunicu

Krunica ima mnogo dijelova. Nekoliko molitvi, Apostolsko vjerovanje, dvadeset otajstava, molitve po izboru, prijedlozi kada moliti pojedine dijelove, sve to može biti pomalo zastrašujuće. Počnite ih učiti napamet. Kako budete pamtili, bit će manje zastrašujuće i prilično je zabavno reći da ste krunicu naučili napamet. Također, kada krunicu naučite napamet, možete je izgovarati bilo gdje. To olakšava uklopiti molitvu krunice u vaš svakodnevni život.

Zašto volim moliti krunicu?

Svačija je vjera drugačija. Borio sam se s aspektima molitve i duhovnosti. Ali otkad sam započeo svakodnevnu molitvenu rutinu, počeo sam otklanjati te poteškoće. Neke stvari dolaze prirodno, a neke zahtijevaju rad. Čudno je misliti da duhovnost zahtijeva rad, ali ipak treba.

Moja dnevna navika krunice donijela mi je mir i utjehu u mojoj vjeri kakvu nikada nisam iskusio. Često sam čuo ljude kako govore o tome kako je važno imati osobni odnos s Bogom. I slično "samo razgovaraj s Bogom", nikad nisam razumio. Nakon svakodnevne molitve krunice, počinjem dobivati mir, spokoj, snagu i jačam u vjeri.

  • 1