Stavka sažetka

Papa Anastazije I. bio je 39. rimski biskup. Iako je služio samo nešto više od dvije godine, njegova ostavština živi kao kanonizirani svetac Rimokatoličke crkve.

Papa Sveti Anastazije I.: Rane godine

Malo je pisanih zapisa iz četvrtog stoljeća, pa se malo zna o rođenju Anastazija I. Povjesničari vjeruju da je rođen u Rimu i da je bio sin čovjeka po imenu Maximus. Ipak, nisu sigurni koje je godine došao na svijet, iako se 330. spominje kao mogućnost.

Nitko nije siguran koja je imena papa Anastazije I. imao ili koristio prije uspona na sveto rimsko prijestolje, ali neki intrigantno zaključuju da je njegovo kršteno ime moglo biti Innocentius. Vidite, Anastazije je jedan od prvih papa koji su imali djecu. Tada su pravila bila drugačija, a neki biskupi, kardinali i pape imali su obitelji prije nego što su pozvani u crkvu.

Prema nejasnim zapisima, papa Anastazije I. oženio se i kao mladić dobio dijete. Kad mu je supruga umrla, nikada se nije ponovno oženio, već se odlučio posvetiti Rimokatoličkoj crkvi.

Papa Anastazije I. Origen iz Aleksandrije

Tijekom kratkog mandata Anastazija I. kao poglavara Katoličke crkve, proveo je mnogo vremena osuđujući spise Origena, utjecajnog teologa iz trećeg stoljeća iz Aleksandrije.

Origen se sada smatra ranim crkvenim ocem, ali tada je bio vrlo kontroverzna osoba. Teolozi tog vremena bili su laserski usredotočeni na definiranje religije i iskorijenjivanje heretika. U službi tih ciljeva, redovnici diljem kršćanskog svijeta bili su zauzeti prevođenjem djela ranih mislilaca, uključujući Origena. Epifanije Salaminski prvi je kritizirao Origenov stav o subordinacionizmu, vjerovanju da su Isus Krist i Duh Sveti ispod Boga u nebeskoj hijerarhiji. Na kraju se pojavilo antiorigenovsko krilo crkve, kojemu su pripadali papa Anastazije I. i Jeronim Stridonski. Osim razlika u subordinacionizmu, Anastazije I. i njegova ekipa također su imali problema s Origenovom sklonošću alegoriji i njegovom sklonošću da spekulira o temama umjesto da im pristupi "dogmatski".

Papa Anastazije I. bio je toliko zabrinut Origenovim spisima da je održao konferenciju o tom pitanju na kojoj su biskupi iz svih krajeva došli u Rim kako bi raspravljali o tom pitanju.

Kratke činjenice o papi svetom Anastaziju I

Rođenje: Datum rođenja pape svetog Anastazija I. nije poznat, ali neki povjesničari koriste 330. godinu.

Rođeno ime: Rođeno ime Anastazija I. nije poznato, ali neki ljudi vjeruju da je njegovo kršteno ime moglo biti Innocentius.

Postao papa: 27. studenoga 399. papinska konklava izabrala je Anastazija I. za pontifeksa. Naslijedio je papu Siricija.

Smrt: Papa sveti Anastazije I. preminuo je 19. prosinca 401., kada je i završio njegov papinski mandat.

Papin nasljednik: Papa Inocent I, sin Anastazija I, izabran je za papu nakon njegove smrti.

Zanimljive činjenice o papi svetom Anastaziju I

Budući da je Anastazije I. služio kao rimski biskup rano u povijesti crkve, stroga pravila o celibatu tek su trebala biti donesena, a on je imao priznato dijete.

Anastazije I. jedan je od rijetkih — ili možda jedini, prema nekim povjesničarima — papa čiji ga je sin naslijedio.

Papa Anastazije I. naložio je svećenicima da pri čitanju evanđelja pognu glavu.

Anastazije I. svetac je Rimokatoličke crkve, a njegov je blagdan 19. prosinca.

Bio je odani pristaša progonjenih kršćana koji su živjeli u sjevernoj Africi.

Jeronim iz Stridona bio je veliki obožavatelj pape Anastazija I. i opisao ga je kao "bogataša u siromaštvu".

  • 1