• 476
  • Više
 ·   ·  2 crkava
  •  ·  17 prijatelja
  • 17 pratitelja
Osnovne informacije

Crkva i samostan svetog Leonarda

Barokni biser, crkva 0. kategorije umjetničke vrijednosti, samostan nesretne povijesti i jedan od najvrijednijih sakralnih spomenika ovog dijela Hrvatske je crkva sv. Leonarda sa samostanom u Kotarima.

Crkva se nalazi na mjestu gdje je oko 1528. godine grof Petar Erdödy sagradio zavjetnu kapelu sv. Leonarda koja je nakon nekoliko godina propala da bi grof odlučio ovdje nastaniti franjevce pa se gradi crkvica s drvenim samostanom koji do 1683. poprima oblik četverokutne zgrade sa zdencem dok se nova barokna crkva gradi do 1733. godine. Do kraja 18. stoljeća u samostanu se osniva i škola pa postaje rasadnikom vjere, obrazovanja, kulture i znanosti. Međutim, odlukom kralja Josipa II. ukinuti su samostani franjevaca trećeredaca pa je samostan napušten i zapušten tako da je danas sačuvano samo jedno krilo samostana.

No u njemu, kao i u crkvi sv. Leonarda kriju se sjajni, rijetko očuvani primjerci barokne umjetnosti prve polovice 18. stoljeća. Barokni inventar spada među najljepše primjere oltarne arhitekture u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, veliki broj kipova djelo je velikog majstora Dionizija Hoffera, a barokne orgulje, koje su danas obnovljene, jedne su od najstarijih u Hrvatskoj i djelo su velike povijesne i umjetničke vrijednosti. Sačuvan je i dio baroknih klupa, a samostan ima bogatu knjižnicu.

Župa i preostalo samostanska krilo vraćeni su franjevcima u dva navrata, od 1941. do 1947. odlukom nadbiskupa Alojzija Stepinca te 1964. godine kad u Kotare dolaze franjevci trećeredci glagoljaši koji su ovdje djelovali do 2017. godine.

Izvor: https://www.samobor.hr/visit/crkva-svetog-leonarda-i-samostan-p63

Komentari (0)
Prijavite se ili registrirajte da biste komentirali.