Posveta bazilika svetih Petra i Pavla

  • _bx_events_menu_item_title_sm_members
  • _bx_events_menu_item_title_sm_subscribers
  • 340 pregleda
  • Sinkronizacija s kalendarom
  • Više

Ovaj blagdan slavi posvete dviju od četiri glavne rimske bazilike.

Baziliku Svetog Petra izvorno je sagradio car Konstantin 323. godine. Bazilika je sagrađena nad grobom Petra apostola, prvog pape Crkve. Nakon što je stajala više od tisuću godina, papa Julije II naredio je da se zgrada sruši zbog strukturalnih problema. Gradnja nove crkve trajala je više od 200 godina prije nego što je dovršena. Posvećena je 18. studenoga 1626. Smatra se najpoznatijom crkvom u kršćanskom svijetu.

Bazilika svetog Pavla nalazi se izvan izvornih zidina Rima. Izvorno ju je također sagradio car Konstantin, iako je uništena u požaru 1823. Donacije iz cijelog svijeta omogućile su rekonstrukciju. Prije dovršetka bazilike svetog Petra, crkva svetog Pavla bila je najveća crkva u Rimu. Bazilika je sagrađena nad grobom sv. Pavla. Papa Pio IX posvetio je baziliku 1854. godine.

Ove dvije crkve nastavljaju privlačiti milijune vjernih hodočasnika svake godine, kao i brojne posjetitelje drugih vjera.

Podijelite da i drugi pročitaju
Dodaj novo...
 
 
Kalendar
Komentari (0)
Prijavite se ili registrirajte da biste komentirali.
Bazilika sv. Petra (tal. Basilica Papale di San Pietro in Vaticano) je vatikanska katolička crkva izgrađena u stilu klasične renesanse, na mjestu prethodne ranokršćanske bazilike. Prema tradiciji i povijesnim izvorima, prvo zdanje podignuto je na mjestu mučeništva i grobu sv. Petra, jednog od dvanaestorice apostola i prema katoličkoj tradiciji prvoga rimskog biskupa, a time i prvog u nizu papa. Smatra ju se jedinstvenom crkvom u kršćanskom svijetu, kao i najvažnijom od svih kršćanskih crkava. Iznad groba sv. Petra, u 16. stoljeću, sagrađena je bazilika njemu u čast. Brojni znameniti talijanski umjetnici, među kojima su Donato Bramante, Gianlorenzo Bernini i Michelangelo, bili su uključeni u njezinu izgradnju od 1506. do 1626. Danas je zbog svojih religijske i povijesne važnosti vezane uz papinstvo, protureformaciju te umjetnike i arhitekte značajno hodočasničko i turističko središte.Bazilika sv. Petra nije katedrala, jer u njoj ne stoluje biskup, nego je njezin službeni naziv Papinska bazilika sv. Petra u Vatikanu.Jedan zapis na tlu srednje lađe navodi koliko je čitava građevina dugačka, 194 m (vanjska duljina iznosi, zajedno s trijemom, 211,15 metara), a svod je visok 44 metra. Crkveni prostor zauzima površinu od 15 160 m², kupola je do vrha križa visoka 133 m, a nose ju četiri nosača, svaki obujma od 71 metra.
+4