Stavka sažetka
·
Objavljuje članak u , TOMISLAVIVANČIĆ

Bog je temeljni uvjet uspješnosti bilo kojeg ljudskog života. Iz njegovih ruku čovjek izlazi i u njegov naručaj sa smrću ulazi. Božja providnosna ruka upravlja čovjekovim životom i vodi ga, a Božji duh prosvjetljuje čovjeka da vidi situaciju u kojoj živi i da može u svakom trenutku pravilno odlučivati i uspješno raditi.

Bog nije nadomjestak za ljudsko prijateljstvo niti ljudsku ljubav. Bog nije nečiji višak u životu niti luksuz. Nije nekakav kulturni domet. Duša raspoznaje da nam je Bog važniji od zraka, vode, jela i zemlje kojom hodamo. Kad sve to nestane, mi još uvijek živimo jer smo na Božjem dlanu. Bog je ujedno temelj našeg morala. Bez Boga nemoguće je biti moralan i onda kad nas nitko ne gleda, procjenjuje, nemoguće je ne biti korumpiran onda kad mislimo da to nitko ne vidi, nemoguće je ostati čist od egoizma.

Kako ostati pošten i u tajnosti, kako izdržati progonstvo radi pravde, kako ostati pošten i pravedan i onda kad nam se nudi veliki mito, novac ili dobra veza? Čovjek ne može raditi besmisleno. Kad u tajnosti ostaje čestit, tada on vidi smisao u tome što Bog vidi njegovu čestitost. On će učiniti dobro djelo i kad to nitko ne vidi, kad ga nema tko pohvaliti, jer zna da ga Bog već hvali jer ga vidi.

U raznim filozofijama, antropologijama i znanstvenom radu jasno je potvrđeno da bez Boga ne postoji ni moral i da je zato nužan bar minimum kršćanske vjere kako bi suvremen čovjek ostao na visini etike i morala. Bez Bo se čovjek raspada, s Bogom se spaja u jedno. Nedavna povijest nam je pokazala da je nemoguće očekivati od ateista i ateističkih sistema napredak kulture, čovječnosti, gospodarstva i međuljudskih odnosa. Tu spoznaju treba primijeniti u praksi.